Logistiek Digitaal op bezoek bij STL voor de podcast 'STL Toekomstpraat'

2 minuten lezen
Jul 18, 2024 4:35:31 PM

Digitalisering in de transport en logistiek. Wat is het? Hoe kunnen bedrijven zorgen dat ze digitaal klaar zijn voor de toekomst? En wat betekent het voor chauffeurs en planners? Arjen Eisink en Hugo Bankers waren op bezoek bij Sectorinstituut Transport en Logistiek om het te hebben over digitalisering in de podcast STL Toekomstpraat.

Ga hier direct naar de podcast 'STL Toekomstpraat #3 Digitalisering' →

De podcast is gericht voor de chauffeur en planner. In de podcast gaan Arjen en Hugo in gesprek met Robert Gartner, innovatiemanager bij het Sectorinstituut Transport en Logistiek (STL) en logistieke podcaster Martijn Graat. Het gesprek begint over hoe en waarom zij zijn gestart als Adviseurs Digitalisering om organisaties te helpen om hun logistieke processen digitaal te maken. Bedrijven die digitaliseren gebruiken minder papier en er is meer en beter inzicht in wat er gebeurt binnen het bedrijf.

“De chauffeur is ook heel belangrijk in de datastroom, hij staat te laden en lossen en begint vaak het traject van digitalisering."
Arjen Eisink

De podcast gaat over wat digitalisering betekent en specifiek hoe de toekomst eruit ziet voor de chauffeur. Vroeger gebeurde alles in de transport en logistiek op papier. Dat is nu niet meer zo. Hoewel er op sommige plaatsen nog steeds papier gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een CMR of andere papieren documenten die bij een zending kunnen zitten.

Bij digitalisering gebruiken we computers en technologie om ons werk sneller en makkelijker te maken. Vroeger keken chauffeurs op de kaart om hun route te bepalen. Nu zijn er digitale navigatiesystemen die de route vanzelf aangeven. Tegenwoordig kunnen die systemen een chauffeur zelfs op tijd waarschuwen voor een file. Het navigatiesysteem geeft vanzelf een snellere route aan. Technologie maakt ook het communiceren met de planner en de klant makkelijker. Bellen is niet meer nodig. Een berichtje sturen kan ook.

Ook de vrachtwagens zelf worden steeds slimmer. Ze zitten vol met kleine computers en sensoren die allerlei dingen bijhouden. Ze kunnen bijvoorbeeld ook de chauffeur waarschuwen als er iets aan de hand is. Al die systemen maken het werk van de chauffeur makkelijker en veiliger. Vrachtwagens kunnen ook automatisch laten weten waar ze zijn. De planner kan dan veel beter inspelen op problemen onderweg en de planning eventueel aanpassen De logistiek wordt daarmee meer data gedreven. Er worden steeds meer beslissingen genomen op basis van gegevens uit systemen.

Digitaal transformeren met een Digi-Coach

Tijdens de podcast wordt ook besproken dat digitale transformatie bij bedrijven niet vanzelf gaat. Hiervoor zijn mensen nodig die bedrijven kunnen begeleiden. Hiervoor heeft Logistiek Digitaal de opleiding Digi-Coach in het leven geroepen. De Digi-Coach is de persoon binnen een bedrijf die helpt om  digitaal en data gedreven te werken. In drie dagen leer je meer over hoe digitaliseren werkt. Je leert ook hoe je je collega’s kan inspireren en motiveren om digitaler te werken. Je leert hoe je een stappenplan kan maken om in jouw bedrijf een digitale transformatie te starten.

Ben je benieuwd naar de Digi-Coach opleiding en hoe jij hiermee het verschil kunt maken in jouw bedrijf? We vertellen je er graag meer over! Neem hier contact op met een van onze Adviseurs Digitalisering voor een gratis adviesgesprek of lees hier meer over de opleiding.

 

 

 

Is jouw bedrijf al Digital Ready?

arjen_zijbalk

Meer weten over Logistiek Digitaal en hoe wij jouw bedrijf gratis helpen digitaler te worden? Maak dan een afspraak.

Maak afspraak

Krijg e-mail notificaties