Wat zijn RFID-tags en waarom zijn ze handig in de logistiek?
RFID-tags
RFID staat voor Radio Frequency Identification. RFID-tags zijn kleine elektronische apparaatjes die informatie bevatten en via radiogolven kunnen communiceren met speciale lezers. Ze worden vaak gezien als de opvolger van de barcode en worden verwerkt in verschillende vormen en goederen. De tags kunnen worden voorzien van allerlei informatie over de producten waar ze bij horen, bijvoorbeeld afmetingen, oorsprong, bestemming, houdbaarheidsdatum en productcodes. Anders dan bij barcodes is er geen directe zichtlijn nodig tussen de tag en de lezer. Dit maakt dat RFID-tags bijzonder efficiënt zijn in gebruik. Omdat in de logistiek snelheid en automatisering erg belangrijk is, is dit natuurlijk super handig.
Er zijn verschillende aanbieders van RFID-technologie. De soort RFID tags die je nodig hebt, is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid data die je wilt opslaan op de tags, de producten waar je de tags aan wilt bevestigen en de mate van traceerbaarheid. Niet alle tags zijn bijvoorbeeld uit te lezen over grote afstand, op specifieke materialen en in specifieke omstandigheden (zoals hitte of kou).
Voordelen van RFID in de logistiek
- Efficiënter voorraadbeheer
Met sommige RFID-tags kan je real-time de locatie en status van alle producten volgen. Dit zorgt voor een nauwkeuriger voorraadbeheer en dit kan het aantal vermiste items verminderen.
- Verbeterde traceerbaarheid
Sommige RFID-tags maken het mogelijk om items te volgen door de gehele supply chain. Elke keer dat een getagd object wordt gelezen, wordt er een traceerbaarheid record gemaakt. Dit zorgt ervoor dat er een betere controle en meer transparantie is binnen jouw logistieke processen.
- Tijdbesparing door automatisering
RFID-tags kunnen op afstand en in bulk worden uitgelezen. Denk bijvoorbeeld aan één pallet met verschillende goederen die je in één keer kan scannen. Dit automatiseert veel processen die voorheen handmatig zouden worden uitgevoerd. Hierdoor kan je veel tijd besparen.
- Verhoogde nauwkeurigheid
Door het gebruik van RFID worden menselijke fouten bij het handmatig registreren van items geminimaliseerd. De gegevens worden namelijk automatisch vastgelegd, wat leidt tot nauwkeurigere informatie en betere besluitvorming.
- Vermindering van verlies en diefstal
Doordat items met RFID worden getraceerd, wordt het risico op verlies en diefstal verminderd. Wanneer een object dan buiten een bepaald gebied wordt gedetecteerd, kan er direct actie worden ondernomen.
Implementatie van RFID
RFID implementeren omvat zowel het aanschaffen van hardware en software, als het uitvoeren van een digitaliseringsproject. Als je overweegt om RFID te implementeren in jouw bedrijf dan zijn er een paar stappen waar je goed over na moet denken:
Integratie van RFID-tags (hardware)
RFID-tags moeten worden geplaatst op de producten. Dit kunnen producten zijn die uiteindelijk naar de klant gaan, of juist op herbruikbare verpakkingen die weer retour komen. Dit kan op verschillende manieren:
- Inbedding: Tags kunnen direct in het materiaal van de verpakking worden ingebed tijdens het productieproces.
- Bevestiging: Tags kunnen worden bevestigd met speciale lijm of in beschermende behuizingen worden geplaatst die aan de verpakking kunnen worden vastgemaakt.
- Inlays: Dunne RFID-inlays kunnen worden aangebracht tussen de lagen van de verpakking.
De keuze hangt af van verschillende factoren zoals het type verpakking, de gebruiksomstandigheden en het budget.
Plaatsing van RFID-lezers (hardware)
RFID-lezers moeten worden geplaatst in gebouwen op belangrijke punten in de logistieke keten. Dit zijn bijvoorbeeld:
- Magazijnen: Bij de in- en uitgangen zodat je binnenkomende en uitgaande verpakkingen kunt registreren.
- Distributiecentra: Op sorteerlijnen en bij andere laadperrons om zo de beweging van de verpakkingen te volgen.
- Winkels: Bij kassa's en in opslagruimtes. Hierdoor kan je de voorraad bijhouden en retourzendingen verwerken.
RFID-software implementatie
De implementatie van RFID-software is nodig voor het verzamelen, analyseren en visualiseren van de gegevens. Afhankelijk van de leverancier en oplossing die je kiest, heb je extra software nodig, bijvoorbeeld middleware. Dit legt de verbinding tussen de RFID-hardware en de bestaande bedrijfssystemen. Als je de juiste software al hebt, kun je direct een koppeling maken.
Systeemintegratie
Het RFID-systeem moet worden geïntegreerd met bestaande bedrijfssystemen om het gehele proces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Je kan hierbij denken aan:
- Enterprise Resource Planning (ERP)
- Warehouse Management Systemen (WMS)
- Transport Management Systemen (TMS)
Training en opleiding
Zorg ervoor dat je alle medewerkers goed traint:
- Technisch personeel moet bijvoorbeeld worden opgeleid in het onderhoud en het oplossen van urgente problemen.
- Operationeel personeel moet leren hoe ze de hard-en software kunnen gebruiken in hun dagelijkse werkzaamheden.
Testen en optimalisatie
Voer tests uit voordat je RFID volledig implementeert:
- Pilotprojecten: Begin eerst met een klein deel van de operatie zodat je mogelijke problemen vroeg kunt verhelpen.
- Fine Tuning: Op basis van de eerst testresultaten, kan je vervolgens de plaatsing van lezers en de configuratie van software optimaliseren.
- Schaalbaarheid: Zorg ervoor dat er ruimte is om het systeem op te schalen. Wanneer de behoefte er op een later moment is om te groeien, moet dit geen enkel probleem zijn. Denk aan extra producten voorzien van RFID of extra lezers aanschaffen.
Misschien ook interessant
Ontdek gerelateerde artikelen