Een logistieke keten, dat ook wel een supply chain wordt genoemd, omvat alle stappen en processen die nodig zijn om een product van de leverancier naar de eindklant te brengen. Het omvat alle activiteiten die nodig zijn om waarde toe te voegen aan het product, inclusief alle organisaties en mensen die daaraan bijdragen. In een logistieke keten werken een groot aantal verschillende partijen samen om goederen efficiënt te produceren, op te slaan, te vervoeren en te distribueren.
Een logistieke keten bestaat doorgaans uit de volgende hoofdschakels:
1. Inkoop en leveranciers:Dit is het startpunt van de logistieke keten. Grondstoffen en componenten worden ingekocht bij de leveranciers. Efficiënte inkoop en leveranciersmanagement is een belangrijk onderdeel als je een soepele goederenstroom wilt hebben.
2. Productie:Bij de productie worden de ingekochte materialen verwerkt tot halffabricaten of direct tot het eindproducten. Dit kan zowel plaatsvinden in eigen fabrieken of bij gecontracteerde producenten.
3. Opslag en voorraadbeheer:Na productie worden goederen direct verstuurd, opgeslagen in magazijnen of distributiecentra. Goed voorraadbeheer is hierbij essentieel om zo tekorten en overschotten te voorkomen.
4. Transport en distributie:Dit omvat het vervoer van goederen tussen verschillende locaties in de keten. Denk hierbij aan het vervoeren van je producten van fabriek naar een magazijn en van een magazijn naar de klant. Bij deze stap in de logistieke keten is efficiënte routeplanning en het inzetten van de juiste transportmiddelen belangrijk.
5. Verkoop en klantenservice:Dit is de laatste schakel waarbij de producten aan de eindklant worden geleverd. Dit gaat niet alleen over de levering van het product maar ook over after-sales service en het afhandelen van retourzendingen.
Elke schakel in de logistieke keten is nauw met elkaar verbonden om te zorgen voor een efficiënte goederenstroom. Het vakgebied logistiek richt zich geheel op het plannen, besturen en uitvoeren van deze fysieke stroom van producten en goederen. Naast de goederenstroom, loopt er tussen de schakels in de logistieke keten ook een financiële stroom. Partijen factureren en betalen elkaar voor de geleverde producten en diensten. Tot slot is er een derde en laatste stroom waarin digitalisering een prominente rol speelt: de informatiestroom. Goede communicatie en informatiedeling, ofwel data uitwisseling, tussen de schakels is van groot belang om de goederenstroom efficiënt te laten verlopen.
Een efficiënte logistieke keten levert de partijen in de keten verschillende voordelen op. Door dit te optimaliseren kan jij namelijk met je bedrijf beter inspelen op de behoeften van de markt. Het zorgt daardoor ook voor:
Met de toename van technologische ontwikkelingen en complexiteit van logistieke ketens wordt het digitaal uitwisselen van data cruciaal voor een efficiënte
informatiestroom. In een optimaal georganiseerde logistieke keten heeft iedere partij de informatie, die van belang is voor de goederenstroom, digitaal beschikbaar in softwaresystemen en is iedere partij in staat om deze informatie digitaal te delen met andere partijen in de logistieke keten. Enkele voorbeelden van de technologie die in de logistiek gebruikt wordt, waarin de informatie is opgeslagen, zijn:
Een soepel werkende logistieke keten vormt het fundament van elk succesvol bedrijf wat onderdeel uit maakt van de keten. Niet alleen voor de transport- en logistieke sector, maar ook de productie, handel en afnemers is dit van belang. Voor mkb’ers betekent dit dat investeren in de juiste technologieën en processen niet alleen de efficiëntie verbetert, maar ook helpt om voorbereid te zijn op de veranderingen die de toekomst met zich meebrengt.