Vaak willen bedrijven weten hoe ze hun processen kunnen stroomlijnen en hoe ze efficiënter kunnen werken. Het antwoord ligt in een goed Enterprise Resource Planning (ERP) systeem als digitale basis van hun bedrijf. Ook logistieke processen kunnen vaak worden gedigitaliseerd in een ERP, maar niet alle.
ERP is software dat verschillende belangrijke bedrijfsprocessen integreert in één centraal informatiesysteem. Het verbindt verschillende afdelingen zoals inkoop, voorraadbeheer, verkoop, HR, financiën en logistiek met elkaar. Hierdoor heb je digitaal inzicht in de bedrijfsvoering, het gebruik van middelen en de geldstromen.
Een ERP-systeem bestaat vaak uit verschillende modules die elk een specifiek bedrijfsproces ondersteunen. Voor de logistieke afdelingen zijn vooral de modules zoals voorraadbeheer, leveranciersbeheer, orderverwerking en transportplanning nuttig. Deze modules samen zorgen voor een efficiënte levering aan de klant. Maar ook de modules voor productieplanning en inkoopbeheer hebben invloed op de logistieke processen van een bedrijf.
Een ERP-systeem is niet specifiek ontwikkeld voor logistieke processen, maar om veel verschillende bedrijfsprocessen te integreren. ERP-systemen zijn generalisten die ideaal kunnen functioneren als basis van een IT-landschap. Alle informatie-, goederen- en financiële stromen van het bedrijf kunnen digitaal worden vastgelegd. Wanneer logistieke processen complexer en/of omvangrijker worden, kiezen bedrijven er vaak voor om hun IT-landschap uit te breiden met software die specifiek voor de logistiek is ontwikkeld; zoals TMS en WMS . Deze logistieke softwaresystemen bevatten functionaliteiten die een ERP-systemen vaak onvoldoende ondersteunen.
Een ERP is een belangrijk onderdeel van een IT-landschap waarin bedrijfsprocessen worden ondersteund. Door het gebruik van een ERP zijn er meerdere voordelen te behalen:
Als mkb'er met logistieke processen is ERP een belangrijke digitaliseringsstap om je bedrijf naar een hoger niveau te brengen. Maar let op: de implementatie van ERP is complex en omvangrijk. Daarom wat tips:
ERP kan als basis dienen van de digitalisering van je bedrijf, vooral wanneer je het koppelt met andere softwaresystemen. Door ERP te koppelen aan andere interne softwaresystemen zoals een TMS en WMS, kun je waardevolle data uitwisselen en de logistieke processen optimaal laten verlopen. Daarnaast kun je een ERP koppelen met externe softwaresystemen van klanten en leveranciers, om eenvoudig data uit te wisselen over de status van orders. Ook met nieuwere technologieën zoals Internet of Things (IoT) en kunstmatige intelligentie, ontstaan er mogelijkheden zoals:
Het koppelen van softwaresystemen en technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat jouw bedrijf in staat is om nog efficiënter te werken en beter in te spelen op de behoefte van klanten.