Connected Transport biedt nieuwe mogelijkheden voor mkb

3 minuten
Sep 4, 2024 4:21:58 PM

Slimme verkeerslichten, actuele verkeersinformatie, communicatie met boordcomputers; de informatievoorziening rondom wegtransport is inmiddels volledig gedigitaliseerd. Toch weten nog niet alle mkb-bedrijven hier de vruchten van te plukken. Daarom is vanuit de overheid het Connected Transport-programma gestart. Door het ontsluiten van realtime data van en naar de truckcabine kunnen chauffeurs veel beter hun werk doen, vertragingen voorkomen en vele liters brandstof besparen. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.

Heb je bij het lezen van deze tekst vragen over of dit van toepassing op jouw bedrijf is? We denken graag met je mee, zodat ook jouw bedrijf klaar voor de digital ready is. Nodig een van onze Adviseurs Digitalisering uit op locatie voor een gesprek of plan een digitaal moment in.

→ Plan hier een gesprek voor gratis advies 

Wat is Connected Transport?

Connected Transport is een overheidsprogramma dat realtime data uitwisselt met vrachtwagenchauffeurs om hun werk efficiënter, duurzamer en veiliger te maken. Publieke informatie, zoals truckparkings, gevaarlijke situaties en milieuzones, wordt centraal ontsloten in een standaardformaat, toegankelijk voor iedereen. Het gaat niet alleen om eenrichtingsverkeer; voertuigen kunnen ook gegevens terugsturen. Slimme verkeerslichten ontvangen bijvoorbeeld GPS-data van naderende voertuigen en geven adviessnelheden terug, waardoor chauffeurs hun eigen ‘groene golf’ kunnen creëren. Daarnaast kan truckspecifieke informatie, zoals bandenspanning of gewicht, via sensoren in de weg worden teruggekoppeld naar de boordcomputer.

Voor wie is Connected Transport bedoeld?

Connected Transport is bedoeld voor vervoerders en bedrijven in het wegtransport. Door chauffeurs realtime rijadviezen te geven, kunnen bedrijven tijd en brandstof besparen. Voor chauffeurs betekent dit minder stress en een veiligere werkomgeving. Indirect profiteren ook andere weggebruikers door een betere doorstroming en verhoogde verkeersveiligheid. Hoewel de toepassingen gericht zijn op logistieke bedrijven, zullen vooral IT-leveranciers zoals boordcomputer- en Fleet Management Systemen (FMS)-leveranciers de daadwerkelijke connectie maken. Zij kunnen hun producten verrijken met Connected Transport-data.

Wat zijn de voordelen van Connected Transport voor mkb-bedrijven?

Connected Transport biedt diverse voordelen voor mkb-bedrijven. Chauffeurs vermijden onveilige situaties, zoals schoolzones, en hoeven niet meer eindeloos te zoeken naar parkeerplaatsen of laad- en losplekken. Dit vermindert stress en vertragingen. Bovendien leidt anticiperen op bijvoorbeeld verkeerslichten tot lager brandstofverbruik, wat direct bijdraagt aan kostenbesparing en minder CO2-uitstoot. Daarnaast biedt Connected Transport commerciële kansen, zoals het real-time informeren van klanten over verwachte aankomsttijden van vrachtwagens.

Wat kost Connected Transport en wat levert het op?

De meeste data binnen Connected Transport worden gratis aangeboden door publieke instanties. De overheid financiert de ontwikkeling van connectoren en dataformats. Veel verladers en vervoerders zullen de data via hun IT-leverancier afnemen, zoals via boordcomputers of apps. In dat geval kunnen er kosten aan verbonden zijn. De rendabiliteit hangt af van factoren zoals kostenbesparing, duurzaamheid en het welzijn van chauffeurs. Elk mkb-bedrijf zal een eigen business case moeten maken om de voordelen te evalueren.

Hoe werkt Connected Transport in de praktijk?

Aanvankelijk werden de eerste Connected Transport-toepassingen via smartphones gebruikt. Chauffeurs werden via een app geïnformeerd over bijvoorbeeld wegafsluitingen, tunnels of venstertijden. Inmiddels hebben boordcomputerleveranciers Connected Transport geïntegreerd, wat betekent dat chauffeurs slechts één device hoeven te gebruiken. Waarschuwingen kunnen zelfs in spraak worden omgezet. Een ander voordeel van de vaste boordcomputer is de koppeling met de tachograaf, wat extra mogelijkheden biedt, zoals het verifiëren van de aanwezigheid van een bestuurderskaart bij slimme verkeerslichten.

Wat zijn de toekomstplannen voor Connected Transport?

Het eerste Connected Transport-project startte in 2019 in het Westland, gericht op het verbeteren van de verkeersdoorstroming door GPS-locaties van voertuigen te koppelen aan slimme verkeerslichten. Dit leidde tot 10% tot 15% betere doorstroming. Sindsdien is het programma landelijk uitgerold en hebben alle grote gemeenten hun logistieke data gekoppeld. Inmiddels zijn er al meer dan vijftig datadiensten beschikbaar, en dit aantal blijft groeien. Ook het aantal IT-aanbieders dat Connected Transport-applicaties ontwikkelt, neemt gestaag toe.

Hoe begin ik met Connected Transport?

Ben je een mkb-bedrijf en wil je profiteren van realtime data voor je chauffeurs? Ontdek dan de mogelijkheden van Connected Transport. Bezoek de officiële website voor een overzicht van beschikbare data en IT-leveranciers. Afhankelijk van je IT-kennis kun je zelf de connectie maken of dit overlaten aan specialisten. Wist je dat je als mkb-bedrijf subsidie kunt aanvragen voor digitaliseringsprojecten? Neem contact op met de adviseurs van Logistiek Digitaal voor hulp bij het opzetten van een business case en het vinden van subsidiemogelijkheden.

Heb je vragen over hoe jouw bedrijf nu de volgende stap in digitalisering kan zetten om je voor te bereiden op ontwikkelingen, zoals eFTI? We kijken graag met je mee. Plan hier een gesprek in voor gratis advies.